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LENDING: SKIP-A-PAYMENT 

Question: We are looking at offering to defer a payment in December to our consumer 
loan customers. The bank is wanting to charge a $50 fee for this. Is it ok to charge that 
fee? 

Answer: Tis’ the season. First, the FDIC addressed risks for those kind of programs in their June 
2019 Supervisory Highlights (see page 5). 
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Findings  

Several issues were identified by the FDIC regarding Skip-A-Payment programs where 
institutions failed to provide consumers with adequate disclosures about essential terms of Skip-
A-Payment programs and their impact on consumers’ loans in violation of Section 5 of the 
Federal Trade Commission Act.  

The following are examples of issues that were identified at institutions: (1) failure to 
adequately disclose that enrollment in a Skip-A-Payment program would lead to paying 
additional interest over the life of the loan and a larger final payment; (2) failure to disclose that 
the Skip-A-Payment offer does not affect real estate borrowers’ escrow payment obligations, 
resulting in some consumers incurring escrow shortages or deficiencies; and (3) the practice of 
assessing late fees for the month that the customer’s payment was skipped. 

Failure to provide consumers with the disclosures that adequately describe the terms of a Skip-
A-Payment program and the financial impact on a borrower’s loan could result in an unfair or 
deceptive practice. 

Second, you don’t want to skip a home equity loan payment. The rule at 7 TAC §153.11 requires 
regular monthly payments with some payment of principal. Arguably that rule is imposed at 
origination and does not prohibit modifications but is a skip-a-payment really a modification? 
Consult with your own legal counsel before skipping a home equity loan payment. 

Finally, could you charge a fee? This is the domain of state law and not federal law. In Texas it 
gets very complicated. You may charge for the accrued interest, but that is on a regulated loan 
(i.e. consumer installment loan with a rate in excess of 10%, made under Chapter 342 of the 
Finance Code).  However, if you have an unregulated loan (e.g. rate is 10% or less), then under 
section 34.203 of the Finance Code, you may charge loan fees. Make sure that the fee is 
reasonable. For example, you might have a $25 doc or processing fee.  
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